Skip to main content

Vanuit een prachtige plek tegenover een stromend riviertje zijn we de komende twee weken gestationeerd midden in het ruige en mooie Bretagne in Frankrijk. Vandaag zorgen de wolken ervoor dat de zon verstopt blijft. Voor morgen is volop zon beloofd. Dat is een mooi vooruitzicht.

Het is het klimaat wat menig vakantiebestemming populair maakt. Een van de weinige dingen die mensen niet kunnen beïnvloeden (al zouden we dat graag willen).

Invloed hebben we wel bij  het creëren van een goed werkklimaat. Een klimaat waardoor iedereen met plezier zijn werk doet en mensen gedreven zijn om het beste uit zichzelf te halen. Zo’n klimaat creëer je samen. En ontstaat als medewerkers van binnenuit in beweging komen.

Beïnvloeden
Mensen die van binnen uit in beweging komen. Dat is mooi gezegd de praktijk blijkt veel weerbarstiger. Managers en teamleiders willen niets liever dan gedrag van medewerkers beïnvloeden en daarmee het gedrag sturen naar een gewenste richting. Daar worden dan ook scala’s aan opleidingen en cursussen in gegeven en gevolgd.  Leren hoe je mensen kunt motiveren of leren hoe je anderen zo ver kan brengen dat ze in beweging komen. Datgene realiseren wat de organisatie, manager of teamleider voor ogen heeft (of wat het beleidsplan voorschrijft).

Voor sommige is motiveren of anderen in beweging krijgen zelfs de essentie van leidinggeven. Beweging van binnenin gaat ergens anders over. Er is een onderscheid tussen technieken om anderen in een gewenste richting te sturen en de manieren om ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd zijn en blijven. Dat laatste gaat niet over beinvloedingstechnieken zoals motiveren maar over het creëren van een klimaat.

Motiveren
Hoe vaak overtuigen we doormiddel van argumenten? Met een goed helder verhaal motiveren we mensen met als gewenst effect……. ander gedrag van je medewerker. Bijvoorbeeld: werken volgens een andere methode of procedure.  En ja het werkt (meestal). Joehoe!  Wat is de beweegreden van de beweging? Omdat jij het zegt? Doen ze het uit loyaliteit of omdat ze niet willen dwarsliggen? Bang voor een conflict?  Of omdat ze geen gezeur willen en weten dat er geen andere optie is dan gewoon doen wat er gevraagd wordt.

Het begint bij de vraag of het nodig is mensen te motiveren? Ik geloof dat mensen vanuit zichzelf gemotiveerd zijn om te werken. Mensen zijn al in beweging (al is dat misschien niet de richting die je als directeur of manager graag zou willen). Mensen zoeken altijd naar manieren om iets van zichzelf tot uiting te brengen in een of ander activiteit. Ik werk al vele jaren met veel liefde en plezier in de zorg en niemand hoeft mij te motiveren om goede zorg te leveren of om betekenisvol te zijn in het leven van de ander.  Om die reden werk ik.  Een leerkracht zal zeggen: “ik werk om bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen en draag bij aan een goede toekomst.” Een arts heeft de drive mensen beter te maken.  Leiders zouden meer aandacht kunnen ontwikkelen voor datgene wat mensen al inspireert. Een leider die zich verdiept en oprecht nieuwsgierig is in wat ‘zijn’ mensen beweegt: wat zijn hun drijfveren? waarvoor komen ze elke ochtend hun bed uit? welke waarden zijn belangrijk voor hen? Dat is de brandstof waarmee je mensen aanvuurt en in beweging zet. Als we niet weten wat mensen drijft kunnen we daar niet op inhaken.

Inblazen van vuur
Mijn pleidooi is om mensen te inspireren. Mensen bezielen, aanvuren. letterlijke betekent inspireren BLAZEN   Het inblazen van vuur, van geestdrift van levenskracht die maakt dat de ontvanger bezield raakt. Het gevolg van inspiratie is vaak het ontstaan van nieuwe ideeën, ingevingen, nieuwe zin in dingen. De dingen gaan bruisen van binnenuit. Inspiratie zet mensen van binnenuit in beweging.

Het is geen trucje, geen methode, geen stappenplan. (persoonlijk) Leiderschap is inspiratie. De reis begint bij jezelf als mens, als leider. Kan je anderen inspireren als je zelf niet geïnspireerd bent? Wij denken van niet. Een leider die niet gelooft in wat die doet, creëert een onverschillig en cynisch team. Geïnspireerde leiders zijn bevlogen. Ze geloven ergens in en hebben een droom of een visie.

Zo vaak zien we dat tijd en aandacht vooral gericht is op wat er nodig is of nog geregeld moet worden of wat er ontbreekt dat leiders vergeten om stil te staan bij hun eigen innerlijke drijfveren. Waarom doe je wat je doet?

Jouw bron
Jouw inspiratie is je bron waaruit je put. Hier haal je de moed vandaan om door te gaan als het moeilijk is. Waaruit je de zin haalt om maandag naar je werk te gaan. Hieruit put je hoop als je nieuwe uitdagingen aan gaat. Energie om het een langere tijd vol te houden. Je inspiratie geeft je focus. Het maakt dat je – te midden van alle zaken die moeten gebeuren- kunt bepalen wat voor jouw wezenlijk van belang is. Wat je voldoening geeft naar een belangrijke beslissing.

Wat inspireert jou? Wat drijft je? Waar is het jou om te doen binnen je functie? Het is goed – lees nodig – om regelmatig tijd in te lassen voor dit soort vragen.

Je eigen inspiratie staat vaak onderaan het prioriteitenlijstje. Er is altijd wel iets wat belangrijker of urgenter is. Wat doe jij om nieuwe inspiratie op te doen?

Inspirerende leiders creëren een goed werkklimaat. Een klimaat waar mensen tot bloei komen, betekenis geven en met plezier het beste geven om deel uit te maken van een team, een taak of een missie. Simpelweg omdat je bruist van binnenuit en daarmee vuurtjes van anderen aanwakkert. Wellicht heb jij in de vakantie ook bijgetankt in een ander klimaat. Mogen wij je uitdagen om bij te dragen aan een heerlijk werkklimaat?  Jouw missie zullen anderen inspireren. Laat de vlam –weer- branden in jou en in je team.

De missie van VERSIE Twee is teams te inspireren om het beste in zichzelf en elkaar naar boven te halen. Wij helpen mee aan het creëren van sterke teams. Teams die van binnenin bruisen.  Geïnspireerd? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe VERSIE Twee jullie team kan inspireren. 

Warme groet,

Linda

Interesse, vragen of een vrijblijvend gesprek aanvragen?
Neem contact met ons op!

Like / deel dit bericht