Skip to main content

Vooruitkijken:De laatste dagen van het jaar tikken weg. We blikken terug met nieuwsoverzichten, het beste van…. De top 2000. We zijn er dol op. Elk jaar weer verbaas ik me over de dingen die gebeurd zijn. Hoogte en dieptepunten vliegen me om de oren. Wat kan er in een jaar veel gebeuren en wat kan er veel veranderen! Enfin. We staan stil. Doen jullie dat als team ook?  Bij VERSIE Twee houden we van stilstaan maar nog meer van vooruitkijken. Het is de essentie van onze naam VERSIE Twee. Er is altijd een mogelijkheid om te ontwikkelen naar een betere versie. Bij VERSIE Twee kijken we progressiegericht: vooruit naar de gewenste richting. Het beste gebruiken en dat toepassen.

We hebben voor jullie 5 progressiegerichte vragen die jullie als team helpen om in 2017 succesvoller samen te werken. Geef bij elke vraag minimaal 3 mogelijke antwoorden.

1.    Hoewel verandering belangrijk en nuttig is is het niet verstandig meer te veranderen dan noodzakelijk. Welke activiteiten en processen binnen het team verlopen wat jou betreft al goed genoeg en hoeven dus niet te veranderen?

2.    Stel, we zijn een jaar verder en het team is succesvol gebleken. Waaraan zou je merken dat dat zo is? Wat is er dan anders? Wat gaat er dan beter? Waaraan zouden anderen (leerlingen, collega’s, management, cliënten) het merken?

3.    Welke signalen wijzen er momenteel op dat het team er inderdaad een succesvol jaar van kan gaan maken? Welke positieve aanwijzingen zie je hiervoor?

4.    Welke eerste kleine stappen zouden er kunnen worden gezet om er een succesvol jaar van te kunnen gaan maken?

5.    Wat kun jij persoonlijk doen om eraan bij te dragen dat het team een succesvol jaar tegemoet gaat?

De kracht van deze vragen ligt niet alleen in de aard van de vragen maar ook in de volgorde.

Vraag 1:

De eerste vraag werkt vooral goed als de sfeer in de groep of niet zo goed is of als er een probleem of “weerstand” tegen verandering lijkt te bestaan. Als mensen eerst kunnen benoemen wat ze kunnen behouden dan roept dit het effect op dat er al dingen goed gaan. Na het beantwoorden van vraag 1 is het vaak zo dat mensen bereid zijn om te zeggen wat ze graag anders zouden willen zien.

Vraag 2:

Dit is een toekomstprojectievraag, een variant van de vraag naar de gewenste situatie. Bij deze vraag maak je een sprong in de tijd. Door te vragen wat er dan beter zal zijn nodig je de gesprekspartner uit om heel specifiek te zijn in zijn of haar antwoord. Ook wordt de perspectiefwisselingsvraag toegevoegd. (“waaraan zouden anderen het merken?”)

Vraag 3:

Dit is een optimismevraag. Vooral wanneer er sprake is van een wat gespannen, conflictueuze situatie vinden veel mensen het wel eng om deze vraag te stellen. Maar vaak levert juist deze vraag verassend bruikbare en constructieve antwoorden op.

Vraag 4:

Vraagt naar stapjes vooruit. Als antwoordt op deze vraag kunnen mensen ook aangeven wat ze vinden dat anderen (het management, de andere teamleden etc.) zouden moeten gaan doen. Door deze vraag eerst te stellen zijn mensen vaak eerder bereid om daarna ook de volgende vraag te beantwoorden.

Vraag 5:

Hier gaat het om je eigen aandeel. Welke aandeel ga jij zelf leveren bij een succesvolle samenwerking binnen jouw team. Deze vraag gaat over eigenaarschap.

Waarom deze vragen zo goed werken is dat het team zelf ontdekt en aangeeft wat ze willen bereiken. Dat ze aanwijzingen hebben dat het gaat lukken! En dat niet alleen. Ze weten welke stapjes vooruit er gezet moeten worden. En juist hier gaat heel veel kracht van uit. Teams die zelf verantwoordelijkheid nemen en gedreven zijn. Waar niet van bovenaf opgelegd wordt maar waar teams zelf aangeven wat ze willen en nodig hebben. Waar de opmerking vanuit het team komt: Dit is wat wij willen!!

Als team pluk je er de meeste vruchten van deze vragen gezamenlijk in bovenstaande volgorde met elkaar te bespreken. Verandering vanuit de bestaande situatie richting een gewenste toekomst. Stapje voor stapje. SUCCES! SAMEN EEN STERKER TEAM!

Meer info of een vrijblijvend gesprek? Neem contact met ons op www. versietwee.nl

Meer weten over progressiegericht werken: het boek progressiegericht werken (Coert Visser) is een aanrader!

 

Interesse, vragen of een vrijblijvend gesprek aanvragen?
Neem contact met ons op!

Like / deel dit bericht