Skip to main content

Kerst staat voor de deur. HEERLIJK, met z’n allen voor de openhaard, spelletjes doen samen met de mensen die me lief zijn en natuurlijk heerlijk eten. Ik verheug me erop. De feestdagen gaan voor mij over: verbinding, tijd en plezier. En stilstaand bij deze woorden maak ik de brug naar teamwerk….Bij elk woord deel ik 3 tips om jullie team sterker te maken.

VERBINDING                     TIJD                                      PLEZIER

 

De feestdagen in 3 woorden blijken wijze lessen te zijn voor teams die met plezier resultaten willen halen waar ze trots op zijn. Op het werk in jouw team draait het in de essentie over dezelfde dingen. Het gaat altijd over verbinding, tijd nemen voor elkaar en het hebben van (werk)plezier.

Verbinding

Verbinding gaat over je gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Verbinding ontstaat als je er echt mag zijn. Als mens niet als functie als hulpmiddel of als weerstand.

Verbinding gaat over er echt bij horen ook of misschien juist wel als het spannend wordt. Want vaak zie je dan dat er bondjes gevormd worden en dan hoor je er wel of niet bij. Mag en kan ik anders zijn dan jou en mag ik er dan toch bijhoren? Teams die ondanks de verschillen kunnen blijven verbinden kunnen samenwerken. Niet tegen maar samen. Daar zit de beweging. Dat zorgt voor de kracht om samen vooruit te gaan.

3 tips

1: Wees nieuwsgierig en leer niet de functie maar de mens erachter kennen.

2: Denk eerst vanuit waarde. Wat wil je/jullie toevoegen? Bespreek en deel dat met elkaar. Waarden zijn het kloppende hart van een organisatie en van mensen. Daar ga je op aan of ga je op kapot. Als de waarde van een team en organisatie aansluiten bij die van jou voel je je als een vis in het water. Als dat niet het geval is loop je vast. Dat kost je bergen energie.

3: Respecteer en waardeer elkaars verschillen. Verbinding wordt pas echt een kunst als je verschillend bent. Blijf met elkaar in gesprek en wees een OEN (open eerlijk en nieuwsgierig). Zet je eigen agenda opzij.

Tijd

Veel mensen hebben het druk, het een is nog niet af of het andere staat al weer voor de deur. Hoeveel tijd investeren jullie in elkaar? En dan bedoel ik niet tijd investeren om het te hebben over de inhoud van je werk? Dan bedoel ik hoeveel tijd investeren jullie om echt naar elkaar te luisteren, om te ontdekken wat belangrijk is voor de ander. Wat drijft jou?

En ja dat kost tijd. Maar hoeveel tijd kost het jou en jullie als er gedoe is in jullie team? Wat kost het jullie aan tijd en energie als je niet in verbinding bent met elkaar? Als jullie steeds weer in hetzelfde kringetje draaien en het maar niet lukt om het anders te doen?

3 tips

1: Het gaat niet over tijd. Het gaat over prioritiet. Geen tijd is dus geen prioriteit. Zorg dat je de tijd aan de juiste prioriteiten geeft. Denk anders over tijd.

2: Zorg voor een goede en strakke planning. Het is heel vervelend als de vergadering maar steeds uitloopt. Verdeel de rollen en geef de voorzitter het mandaat om knopen door te hakken. Bij weerstand laat je dit stromen en ben je een OEN (Open Eerlijk Nieuwsgierig). Focus op agenda en verplaatst andere punten naar volgende vergadering. Zo hou je de energie hoog, en beland je niet in oeverloze adhoc discussies.

3: Plan tijd in om met je teams bij te tanken. De waan van de dag en drukke agenda’s stuwen je voort. Wij zetten bewust kruizen in onze agenda’s om ervoor te zorgen dat we voldoende oplaad momenten hebben. Tijd niet bewust inplannen betekent steeds een volle agenda. In de rust tank je bij, ontmoet je elkaar en geeft het je weer energie om verder te gaan. Een andere belangrijke reden om tijd te nemen om uit te rusten is om te herstellen na hard werk. Onderzoek in die tijd of iedereen er nog bij is. “Doet iedereen nog mee?”

Als je teamleden kwijt raakt onderweg gaan jullie uit balans en kost het bakken met tijd en energie om uit die dip te klimmen. Stel vragen en luister zo kom je erachter hoe iedereen er bij zit.

Plezier

Plezier is een toverwoord. Plezier zorgt ervoor dat je in een flow komt. Plezier zorgt voor energie, voor nieuwe ideeën en innovatie. Plezier is vitamine c voor je team. De tijd vliegt voorbij als je iets met plezier doet en alles gaat een stuk lichter.

3 tips:

1: Zorg ervoor dat iedereen zoveel mogelijk doet waar die goed in is en plezier aan heeft.

Daarvoor moet je soms out of the box denken. Leer de krachten van je teamleden kennen. Er zijn genoeg tools op een indicatie te krijgen. Alleen al daar mee bezig zijn met je team geeft energie.

2: Waarom ik me zo verheug op de feestdagen is dat we samen plezier gaan maken. Spelletjes doen, samen eten en gezellig socializen. Niet alleen je familie of je vrienden zijn een bron van geluk, ook het contact met je collega’s verhoogt je werkplezier. Ga samen lunchen, drink een drankje samen of plan samen een leuke activiteit. Alvast veel plezier J.

3: Zorg voor goede communicatie in je team. Vraag om feedback, ga het gesprek aan met elkaar. Check geregeld hoe jullie elkaar zien en of jullie doel en visie nog helder is. Een goed gesprek bevorderd de onderlinge communicatie en draagt bij een plezierige werksfeer. Geen goede communicatie versterkt het werkplezier.

Tot slot

All you need is Love…..dat vergt soms incasseren en soms wat verdragen en soms het lastige gesprek aangaan. Zet daarbij je professionele liefde aan.

Wij wensen jullie bijzondere feestdagen toe waarin je je verbonden mag voelen met de mensen die je lief zijn!

Wil je in het nieuwe jaar ook aan de slag met jullie team?

Wij helpen jou om het beste uit je team te halen.

www.versietwee.nl

ePaper not found

Interesse, vragen of een vrijblijvend gesprek aanvragen?
Neem contact met ons op!

Like / deel dit bericht