Skip to main content

Opstellingen

inzicht krijgen in dynamieken en patronen

Wat is een opstelling? 

Je gezin waar je vandaan komt is je eerste en belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Het heeft een grote invloed op je leven, vaak meer dan je beseft. Soms loop je in je leven steeds tegen dezelfde thema’s aan en weet je niet hoe je ze kunt oplossen. Het zijn hardnekkige patronen die je belemmeren of frustreren.

Misschien zijn dit vragen die je jezelf wel eens stelt:

 • Hoe komt het dat ik altijd de kar moet trekken voor anderen?
 • Wat maakt dat ik zo twijfel over mijn keuzes? Wat weerhoudt me ervan om te kiezen?
 • Wat zit er in de weg om mijn volledige potentieel te benutten? Wat houdt me tegen?
 • Wat betekent dat stemmetje in mijn hoofd dat me iets anders aanraadt? Moet ik ernaar luisteren?
 • Wat maakt dat sommige mensen me zo op de zenuwen werken dat ik er gek van word?
 • Wat maakt dat ik geen grip heb op de dynamiek van mijn team, hoe hard ik ook mijn best doe?
Met een opstelling kun je deze of andere vragen onderzoeken en inzicht krijgen in de onderliggende dynamiek en patronen. Een opstelling is een ruimtelijke weergave van je systeem, waarbij je met behulp van representanten of symbolen je vraagstuk in beeld brengt. Een opstelling laat je op een ontroerende en wonderlijke manier zien wat er speelt in je (onbewuste) systeem. Patronen die vaak al generaties lang worden doorgegeven, worden zichtbaar en voelbaar.
Een opstelling laat je zien aan wie je loyaal bent, welk lot of welke last er gedragen wordt. Het laat je zien en voelen hoe het is zoals het is, zonder het mooier of lelijker te maken. Dat kunnen zien en nemen geeft je letterlijk meer bewegingsruimte.
Een opstelling kan helpen bij het helen van relaties, het doorbreken van belemmerende patronen en het bereiken van persoonlijke groei. Het helpt je om meer in contact te komen met je eigen behoeftes en verlangens. Wil jij ook graag jouw vraag of verlangen onderzoeken middels een opstelling?
Ik begeleid zowel familie- als organisatieopstellingen. Vier keer per jaar organiseer ik opstellingsdagen. Voel je vrij en welkom!

NEEM CONTACT

MET ONS OP

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Je bericht